Turvallisesti vesillä – pelastusliivit päällä

(Pohjalainen 27.7.2013)
Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi esitti kesän kynnyksellä, että pelastusliivien käytön tulisi olla pakollista myös pienissä moottori- ja soutuveneissä. Laissa pelastusliivien käyttöpakkoa ei tällä hetkellä ole. Soutuveneiltä tai pieniltä purjeveneiltä ei edellytetä edes liivien mukanaoloa.Virasto perustaa näkemyksensä tilastoihin. Suurin osa kuolemaan johtaneista vesiliikenneonnettomuuksista tapahtuu pienillä avoveneillä veneileville. Vesillä kuolee keskiarvon mukaan keski-ikäinen tai vanhempi mies pienellä veneellä sisävesillä, humalassa ja ilman pelastusliivejä. Suurimmassa osassa tapauksista oikein päälle puetut pelastusliivit olisivat estäneet hukkumisen. Trafin tavoitteena on, että tulevaisuudessa pelastusliivien käyttö veneillessä on yhtä selvää kuin turvavyön käyttö autoillessa nykyisin.Tällä hetkellä lain mukaan yli 5-metrisissä pursissa ja kaikissa moottoriveneissä on oltava käytössä oikean kantoluokan liivit jokaisella matkustajalla. Määräys koskee myös soutuvenettä, jos sen perässä on moottori. Liiveissä pitää olla myös CE-hyväksyntä. Määräyksen noudattaminen on kannattavaa sekä turvallisuuden, että talouden vuoksi. Muista vesiliikennelain määräämistä minimivarusteiden puutteista selviää rikesakolla, mikäli kyseessä on yksittäistapaus. Pelastusliivien puuttumisesta tulee aina päiväsakko.

Kun aikoinaan toimin yläkoulussa historian ja yhteiskuntaopin lehtorina opetin lakien laatimisesta jotenkin näin: hyvä laki on selkeästi kirjoitettu, valvottavissa ja lain rikkomista seuraa rangaistus. Kun nyt on mahdollisuus olla lainsäätäjänä on syytä toimia niin kuin on itse aikoinaan opettanut.

Esitys pelastusliivien pakollisuudesta soutuveneissä on hyvää tarkoittava ajatus. On kuitenkin niin, että kaikista hyvää tarkoittavista ajatuksista ei voi tehdä lakia. Jotakin on jäätävä yksilön vastuulle.  Pelastusliivien käyttöä soutuveneissä on poliisin mahdotonta valvoa erityisesti sisävesillä. Merillä kontrolli pelaa paremmin muun valvonnan yhteydessä, mutta hankalaa on sekin.

Pelastusliivit kuuluvat jokaisen veneilijän päälle. Pohjanmaan pelastusalan liitossa uskotaan kuitenkin edelleen asennekasvatuksen ja koulutuksen voimaan. Veneillään tänäkin kesänä turvallisesti!

Janne Sankelo
kansanedustaja (kok)
Pohjanmaan pelastusalan liiton puheenjohtaja
Kauhava

Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *