Stubbin hallitus aloitti

(Ilkka 10.7.2014)

Juuri nimitetyn Alexander Stubbin hallituksen tavoitteena on ohjelmansa mukaan avoin, oikeudenmukainen ja rohkea Suomi. Hallituksen toimikausi tulee olemaan 10 kuukautta, joten elokuun budjettiriihessä pitää saada heti näkyvää aikaan. Jyrki Kataisen hallituksen viime syksynä hyväksymä rakennepoliittinen ohjelma, suunnitelma sen toimeenpanosta ja julkisen talouden sopeuttamisesta tehdyt linjaukset sitovat edelleen uutta hallitusta. Ensi syksynä eduskunnassa vahvistetaan monia lakia, joiden tarkoituksena on saattaa voimaan maaliskuun kehysriihen päätökset.

Uuden hallituksen painopisteiksi on sovittu julkisen talouden vakauttaminen ja kestävän talouskasvun, työllisyyden ja kilpailukyvyn vahvistaminen. Suomen hyvästä luottoluokituksesta halutaan pitää kiinni. Sen säilyttämiseksi valtionvelka on saatava kääntymään laskuun. Työelämään tarvitaan rakenteellisia uudistuksia. Rakennepoliittisen ohjelman tavoitteena onkin pidentää työuria puoli vuotta alkupäästä ja puolitoista vuotta loppupäästä. Hallitus on sitoutunut edistämään eläkejärjestelmän uudistusta työmarkkinajärjestöjen ehdotusten pohjalta.

Politiikassa on ehtinyt tapahtua viimeisten viikkojen aikana monenlaista. Lahden puoluekokouksen tapahtumatkin on ehditty ruotia jo moneen kertaan. Puoluekokouksen tunnelma toi mieleen Seinäjoen tapahtumat kymmenen vuotta sitten, kun Jyrki Katainen valittiin ensimmäistä kertaa puheenjohtajaksi. Lahdessa kisattiin samalla tavalla: hyvät ehdokkaat ottivat mittaa toisistaan arvostavassa hengessä. Kisatunnelman tiivisti hyvin pronssia napannut Jan Vapaavuori, joka tuloksen selvittyä edellytti, että kaikki kokousedustajat poistavat asuistaan puheenjohtajaehdokkaiden rintanapit: nyt ollaan samaa joukkuetta. Näin myös toimittiin. Valittu puheenjohtaja sai koko puoluekokouksen tuen.

Pohjalainen kokoomusväki oli tapahtumien keskipisteessä ja kampanjoi ahkerasti reilun pelin hengessä ehdokkaidensa puolesta. Tuloksena oli Paula Risikon hieno tulos puheenjohtajavaalissa ja allekirjoittaneelle jatkomandaatti puolueen varapuheenjohtajana. Lisäbonuksena tuli sitten vielä spekulaatioita uusistakin tehtävistä.

Syksyllä poliittista toimintaa värittävät ensi kevään eduskuntavaalit. Suomen taloustilanne vaikuttaa edelleen vaikealta. Sen olen oppinut, että monimutkaisiin ongelmiin ei ole yksinkertaisia ratkaisuja. Tiivistetysti voi kuitenkin todeta, että vientivetoinen taloutemme vaatii kilpailukykyä ja jatkuvaa tuotekehittelyä. Uusimmat mielipidetulokset vahvistavat sen, että vaikean ajan jälkeen Kokoomuksen kannatus on taas lähtenyt nousuun. On kuitenkin muistettava, että gallupit mittaavat aina mennyttä aikaa. Menestys ensi kevään eduskuntavaaleissa lunastetaan vain vastuullisella toiminnalla hallituksessa ja tekemällä ahkerasti työtä.

Eduskunta on jäänyt kesätauolle. Aivan ensimmäisenä suunnitelmana on siivota maatilalla paikat kuntoon kevättöiden jäljiltä. Sen jälkeen lähdetään perheen kanssa hieman lomailemaan. Elokuun puolella politiikan syksy käynnistyy sitten täydellä teholla ministeri- ja eduskuntaryhmien kokouksilla. Hyvää ja lämmintä kesää kaikille Ilkan lukijoille!

Janne Sankelo
kansanedustaja
varapuheenjohtaja
Kansallinen Kokoomus rp
Kauhava

Bookmark the permalink.

Comments are closed.