Kovia ja pehmeitä paketteja

(Pohjalainen 14.12.2013)

Eduskunnassa puitiin tällä viikolla pääministerin ilmoitusta hallituksen laatimasta rakennepaketista. Suomen talouteen on syntynyt pysyvä aukko julkisten palveluiden ja tulonsiirtojen rahoitukseen. Väestön ikääntyminen, ikäluokkien pienentyminen ja maailmanlaajuinen matalasuhdanne eivät tilannetta helpota.

Suomen on uudistuttava. Kansainvälisen talouden tilanne ja teollisuuden rakennemuutos hidastavat talouskasvuamme samalla, kun julkinen sektori haukkaa 58 prosenttia bruttokansantuotteesta. Velkarahalla emme voi loputtomiin elää. Jokaiselle suomalaiselle asuinpaikasta riippumatta on kuitenkin pystyttävä turvaamaan peruspalvelut. Nykyisillä rakenteilla ja toimintamalleilla se ei kuitenkaan enää onnistu. Niiden uudistaminen on elintärkeää, jotta suomalaisten hyvinvointipalvelut voidaan turvata jatkossakin.

Hallituksen rakennepoliittinen ohjelma pureutuu kestävyysvajeemme nujertamiseen. Se sisältää pitkän aikavälin toimenpiteitä työurien pidentämiseksi, rakenteellisen työttömyyden vähentämiseksi, kuntien tehtävien ja velvoitteiden purkamiseksi, talouden tuotantopotentiaalin vahvistamiseksi ja julkisten palveluiden tuottavuuden lisäämiseksi.

Hallituksen valmistelema kuntauudistus on lähtenyt hieman köhien liikkeelle, mutta lähtenyt kuitenkin. Noin 250 kuntaa on kertonut minkä kunnan tai kuntien kanssa ne selvittävät yhdistymistä. Nelisenkymmentä kuntaa ei tässä vaiheessa osallistu selvityksiin. Kuntauudistus on ollut pitkä prosessi, joka lähti käyntiin jo punamultahallituksen kaudella vuonna 2005. Paras -hankkeen aikana nykyinen oppositiopuolue Keskusta tuki ajatusta vahvoista peruskunnista. Nyt mieli on muuttunut uusien hallintotasojen haikailuun.

Keskusta haluaa säilyttää nykyiset kunnat, luoda niille kunnanosavaltuustot ja lisäksi siirtää laajaa väestöpohjaa vaativat tehtävät maakunnille, joille valittaisiin vaaleilla omat edustajat. Vaihtoehtona Keskustalla on myös kuntien yhteistyö, jolloin tasoja olisi yhteensä neljä. Keskustan mallissa kunnan tehtäväksi jäisivät lähinnä päivähoito, peruskoulu, verojen kerääminen ja maakuntatason laskujen kuittaaminen. Voiko tämä oikeasti johtaa nykyistä parempaan tehokkuuteen? Mielestäni ei.

Rakennepoliittinen ohjelma lähtee siitä kokoomuslaisesta perusajatuksesta, että työn vastaanottamisesta tehdään kannattavampaa. Asumistukeen ja työttömyysturvaan on luvassa suojaosa, joka mahdollistaa entistä joustavamman siirtymisen työelämään.

Eduskunnan keskustelussa esille nousi tulevaisuuden vanhustenhoito. Tavoitteena on löytää uusia tapoja tukea ikäihmisten asumista kotona. Ketään ei olla jättämässä heitteille, eikä huonokuntoista senioria palauttamassa takaisin kotiinsa.  Asumista kotona tuetaan niin kauan, kuin se on terveydentilan osalta mahdollista.

Työtä rakenneuudistuksen parissa riittää ensi vuodeksikin. Joulun lähestyessä on ajatuksia kuitenkin siirrettävä rakennepaketeista myös juhlatunnelmaan. Jossain vaiheessa on ehdittävä hakemaan joulupakettejakin. Eduskunta keskustelee ja äänestää vielä ensi viikolla valtion talousarviosta. Sen jälkeen on aika hiljentyä joulun viettoon. Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta Pohjalaisen lukijoille!

 

Janne Sankelo
varapuheenjohtaja, kansanedustaja
Kansallinen Kokoomus Rp.
Kauhava
Bookmark the permalink.

Comments are closed.