Kaikki keinot käyttöön

(Pohjalainen 24.08.2013)

Politiikan syksy starttasi kokoomuksen osalta viikko sitten pidetyllä ministeriryhmän kesäkokouksella Joensuussa ja Kuopiossa. Itselläni on puolueen varapuheenjohtajan mahdollisuus osallistua ministeriryhmän toimintaan. Suomen talous ei ole päässyt toipumaan taantumasta, vaikka euroalueella valoa jo pilkahtelee. Suuri huoli tällä hetkellä on siitä, että Suomi on menettänyt kilpailukykyään suhteessa Ruotsiin ja Saksaan. Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa ensi vuodelle talousarviota joudutaan kattamaan yli kuuden miljardin euron lisälainalla.

Kokoomuksen ministeriryhmä näki välttämättömäksi, että tilanteesta ulospääsy edellyttää tiekarttaa. Tarvitsemme selkeitä päätöksiä uhkaavaan kestävyysvajeeseen. Kokoomuksessa on pantu merkille valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) kannanotot. Päähallituspuolueiden tilannearvio on nyt sama. Kilpailukyvyn palauttaminen edellyttää syksyn työmarkkinaratkaisulta suurta malttia. Mikäli tulos on oikea, on hallituksella valmiutta tukea ratkaisua verotuksen keinoilla. Tämä tarkoittaa esimerkiksi maltillista tuloveron kevennystä, jolla ostovoima kotimarkkinoilla turvataan.

Iso kysymys on suomalaisten työurat. Tutkimusten mukaan kansalaisilla on suurempia valmiuksia tehdä ratkaisuja, kuin päättäjillä konsanaan. Nyt vaikuttaa siltä, että syksyn aikana voidaan aloittaa valmistelut työurien pidentämiseksi. Se tarkoittaa sitä, että tulevaisuudessa suomalaiset ovat pidempään mukana työelämässä.

Pelkkä mekaaninen eläkeiän nosto ei riitä, vaan samalla on kiinnitettävä huomiota työhyvinvointiin ja työelämän uudistamiseen. Suomalaisen työelämän on oikeasti arvostettava kokeneempaa kaartia ja kehitettävä työn kuvaa sen mukaisesti.

Hallituksen budjettiriihen yhteydessä tullaan sopimaan täsmäelvytyksestä. Elvytyksen merkitys ei kokonaisuuden kannalta ole ratkaiseva. On kuitenkin tärkeää, että voimme jo tämän vuoden aikana käynnistää työllisyyttä ylläpitäviä hankkeita. Tällöin kysymykseen tulevat erityisesti teiden kunnossapitoon ja kehittämiseen liittyvät kohteet. Tällaisia löytyy runsaasti myös Pohjanmaan alueelta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä kokoontui tällä viikolla Lappeenrantaan ja Mikkeliin. Kokousten yhteydessä tutustutaan laajemminkin alueeseen. Poikkesimme maa- ja metsätalousministeri Jari Koskisen kanssa Lemin kunnassa ja tapasimme myös MTK:n edustajia. Keskustelut liikkuivat tutuissa aiheissa: Sote -uudistus, 141-neuvottelut ja lähiruoka. Samalla tuli maistettua Lemin särää. Kuuluisaa tuhatvuotisen perinteen mukaisesti valmistettua lammasherkkua.

Suurin mediahuomio kohdistui Mikkelin päivään. Olimme kaupungissa samaan aikaan Keskustan eduskuntaryhmän kanssa. Yhteensattuma mahdollisti puolueiden puheenjohtajien paneelin Mikkelin torilla. Keskustelun anti liittyi paljolti siihen, missä asioissa Kokoomuksella ja Keskustalla on yhteneväisiä näkemyksiä. Suomen talouden haasteet ovat niin suuret, että vuoropuhelu hallituksen ja opposition välillä tulee olla muuta kuin toisten ideoiden alasampumista.

Seuraavat kuukaudet ovat Suomen talouden kehityksen kannalta ratkaisevia. On paljon asioita, joihin poliittisin päätöksin ei voida vaikuttaa, kuten kansainväliset markkinat. Omassa päätösvallassamme olevien asioiden osalta on kuitenkin syytä käyttää kaikki mahdolliset keinot.

 

Janne Sankelo
kansanedustaja, varapuheenjohtaja
Kansallinen Kokoomus rp.
Kauhava
Bookmark the permalink.

Comments are closed.