Järjen murskavoitto

(Ilkka 20.06.2013)

Turkistarhauksen kieltämiseen tähdännyt ensimmäinen kansalaisaloite on ollut tänä vuonna kansalaisten ja tiedotusvälineiden suuren kiinnostuksen kohteena. Ensimmäisen kansalaisaloitteen käsittely eduskunnassa eteni tällä viikolla kansanvallan henkeä noudattaen takaisin isoon saliin äänestettäväksi. Maa- ja metsätalousvaliokunta kävi aiemmin mietintöä varten mittavan asiantuntijakuulemisen. Kansalaisaloitteen hengessä osa kuulemisesta toteutettiin julkisena, kaikille kansanedustajille ja median edustajille suunnattuna.

Kansalaisaloitteet tuovat lisän suomalaiseen demokratiaan. Eläinsuojelujärjestöjen esitys turkiselinkeinon kieltämisestä aloitteella onkin parempi malli kuin aikaisemmat vahingonteot tarhoille. Kansanvalta ja suomalainen demokratia puhuivat turkistarhauksen osalta nyt järkähtämätöntä kieltään.

Erityyppisiin kansalaisaloitteisiin kerätään nimiä tälläkin hetkellä. Jokainen vaatii yksilöllistä käsittelytapaa. Toteutettu maa- ja metsätalousvaliokunnan toimintamalli ei ole suoraan sovellettavissa tulevien aloitteiden käsittelyyn, vaikka tuulenhalkojana ja suunnannäyttäjänä valiokunta onkin toiminut.

Aikaisemmassa lähetekeskustelussa pohdittiin johtaisiko turkisalan kieltäminen Suomessa tuotannon siirtymiseen muihin maihin. Valiokunnan johtopäätös asiantuntijakuulemisen perusteella oli selkeä: maakohtaiset kiellot ovat vieneet tuotantoa muihin maihin. Näin on käynyt esimerkiksi Hollannin osalta. Tämä olisi edessä Suomenkin osalta, sillä kysyntä maailmalla on vakaata riippumatta siitä, tuottaako Suomi turkiksia.

Maa- ja metsätalousvaliokunta kiinnitti mietinnössään huomiota erityisesti seuraaviin asioihin: Elinkeinon kansantaloudellinen merkitys on kiistämätön: tuotannon korkea kotimaisuusaste, tuhannet työpaikat ja satojen miljoonien eurojen vientitulot. Tällä hetkellä turkisten kysyntä maailmalla on huippuluokkaa. Alueellinen merkitys on melkoinen, koska ala on keskittynyt Pohjanmaalle. Viisi pohjalaiskuntaa vastaa puolesta Suomen tuotannosta.

On nurinkurista, että samaan aikaan kun maan hallitus miettii päänsä puhki, mistä saadaan uutta kasvua ja työpaikkoja, toisesta päästä ollaan valmiita lopettamaan kannattava toimiala ja tekemään tuhansista ihmisistä työttömiä.

Pohjalaiset tunnetaan yritteliäinä ja omatoimisina. Korvaavan toimeentulon kehittäminen tuhansille elinkeinosta leipänsä saaville olisi kuitenkin ollut kohtuuton vaatimus sekä yrittäjämaakunnalle, että suomalaiselle yhteiskunnalle. Aloitteen tekijöillä ei ollut näihin kysymyksiin minkäänlaisia vastauksia. Jo pelkästään kustannukset valtiolle arvonsa menettäneen omaisuuden johdosta olisivat nousseet tähtitieteellisiin lukemiin.

Suomen historian ensimmäinen kansalaisaloite on nyt käsitelty. Lopullinen äänestystulos 146-36 ei jätä jossittelulle sijaa. On tärkeää, että kaikki kunnioittavat ja sitoutuvat lopputulokseen, eikä aloitteen kaatuminen johda tarpeettomaan jälkipeliin. Kansanvalta on sanonut sanansa edustajiensa kautta.  Nyt pulinat pois, turkisala ansaitsee työrauhan.

 

Janne Sankelo
kansanedustaja, varapuheenjohtaja
Kansallinen Kokoomus rp.
Kauhava
Bookmark the permalink.

Comments are closed.